بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

نظر به تأکید مقام معظم رهبری در استفاده صحیح و مناسب از ظرفیتهای علمی نخبگان در راستای توسعه کشور و لزوم حرکت انقلابی در مسیر رفع موانع و مشکلات تولید دانش و جنبش نرم افزاری و رسیدگی به نخبگان تحت پوشش بنیاد در استانهای مختلف بنیاد ملی نخبگان آذربایجان شرقی بر اساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان به عنوان اولین بنیاد نخبگان در تاریخ 1388/02/06 با حضور معاون وقت علم و فناوری ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان آقای دکتر واعظ زاده و نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و استاندار استان آذربایجان شرقی رسماً افتتاح و شروع به فعالیت نموده است.

سند راهبردی کشور در امور نخبگان جزو معدود اسنادی است که تمامی مراحل علمی در تدوین سندهای ملی را طی کرده و تنها پس از یکسال از فرمایش مقام معظم رهبری و در اسفندماه سال 90 پیش نویس نهایی آن تکمیل شد. مهمترین اثر این سند تغییر نگاه به حوزه نخبگان است تا ما بتوانیم تعریف درستی از "نخبه" داشته باشیم که باید به چهار نکته برای انتخاب نخبه واقعی توجه داشت. بهره مندی از استعداد بالا، سعی و تلاش برای کسب تخصص، تلاش برای اثرگذاری در جامعه به ویژه در حوزه تخصصی خود و هم راستایی با آرمان های ملی از جمله شروط مورد نیاز انتخاب نخبه ها است.

بنیاد ملی نخبگان مسؤول تدوین سیاست‌های اجرایی، طراحی سازوکار تحقق اهداف سند و به تصویب رساندن آن در هیئت امنای بنیاد و ابلاغ آنها و هماهنگی و انسجام بخشی بین دستگاه‌های اجرایی کشور در اجرای سند و نظارت بر حسن اجرای آن است و موظف است پیشرفت کار را به صورت سالیانه به شورای عالی انقلاب فرهنگی گزارش کند. سند راهبردی کشور در امور نخبگان دارای 70 اقدام است که این اقدامات بر مبنای تغییر نگاه ها تدوین شده و سعی دارد تا نظام نخبگان و نقش بنیاد را از موضع تصدی گری به سمت سیاست گذاری و مدیریت کلان تبدیل سوق دهد. رویکرد تنوع در مقابل رویکرد یکسان سازی، استفاده از روشهای شناسایی غیر خوداظهارانه، رعایت تناسب میان حوزه فعالیت با معیارهای شناسایی، باز بودن دایره نخبگی برای ورود افراد و تبدیل حمایت‌های مالی مستقیم به پشتیبانی‌های فرصت آفرین و غیرمستقیم از جمله این اصول محسوب می شود. در این سند آمده است که دارا بودن استعداد درخشان و توانمندی ذاتی ویژه نعمت های تعهد آور هستند نه مزیت های توقع آفرین که باید توجه ویژه ای به این موضوع داشت.

در فصل چهارم سند راهبردی کشور درامور نخبگان، نحوه اجرایی سازی سند ذکر شده و بنیاد ملی نخبگان به عنوان نهاد برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت و ارزیابی اجرایی سازی این سند معرفی شده و سایر دستگاه ها نیز به عنوان مسوولان اجرا و فرهنگ سازی این سند تعیین شده اند و همچنین در فصل چهارم و در 9 بند فرآیند اجرایی سازی تشریح شده است. مهمترین وظیفه دستگاههای مرتبط درباره استعدادها در هر حوزه ای شناسایی و هدایت هوشمندانه آنها و زمینه سازی برای اثرگذاری بر فعالیت آنها است. البته این حمایت ها تنها از جنس مالی نبوده و باید هم مالی و هم معنوی به صورت مستقیم و غیر مستقیم باشد.

با توجه به اینکه این سند یک میثاق ملی است اجرای آن به عهده تمام دستگاههای اجرایی کشور است و همه نهادها و دستگاه های مرتبط باید برای اجرایی شدن آن همکاری کنند. 40 دستگاه درگیر اجرای سند راهبردی کشور در امور نخبگان هستند ولی 8 دستگاه و نهاد نقش عمده تری در اجرای این سند دارند و آن نیز به دلیل این است که این هشت دستگاه در بیش از چهار اقدام درگیر هستند. بنابراین هدف از تأسیس این بنیاد، بعنوان یک ستاد عبارت است از برنامه‌ریزی وسیاستگذاری برای شناسایی، هدایت، حمایت مادی و معنوی استعدادهای برتر، جذب، حفظ و به‌ کارگیری و پشتیبانی از آنان در راستای ارتقاء تولید علم، فناوری و توسعه علمی و متوازن کشور و احراز جایگاه برتر علمی، فناوری و اقتصادی در منطقه براساس اسناد بالادستی (سند چشم انداز کشور درافق 1404 و سند راهبردی کشور در امور نخبگان) می باشد.

  • 1402/07/12 - 22:42
  • - تعداد بازدید: 474
  • - تعداد بازدیدکننده: 467
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

حضور رئیس بنیاد نخبگان آذربایجان شرقی در نشست روسای بنیادهای نخبگان کشور

دکتر یوسف زندی رئیس بنیاد نخبگان آذربایجان شرقی در نشست روسای بنیادهای نخبگان استانی با حضور قائم مقام و معاونان بنیاد ملی نخبگان در اصفهان برگزار شد شرکت کرد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان آذربایجان شرقی،  سید سلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ابتدای این نشست، گفت:  همواره یکی از رویکردهای کلی بنیاد ملی نخبگان شناسایی و هدایت نخبگان سراسر کشور است تا با شناسایی آن‌ها به توانمندی آینده‌سازان برتر بپردازد. مسیر پیش‌رو امیدبخش و روبه رشد است و به زودی شاهد تحولات رو به جلویی در حوزه شناسایی و توانمندسازی نخبگان خواهیم بود.  
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به جایزه مصطفی(ص) نیز گفت: خوشختانه برگزاری همزمان سلسله نشست‌های نخبگانی بنیاد با جایزه مصطفی(ص) که برترین جایزه علمی در میان کشورهای جهان اسلام است و برترین دانشمندان در آن گرد هم جمع می‌شوند و به جامعه علمی در جهان اسلام معرفی می‌شوند، تناسب خوبی داشت.
 
گسترش دایره شناسایی نخبگان
 
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان درباره شناسایی و تعداد نخبگان در سراسر کشور نیز گفت: براساس تعاریف گسترده‌ای که از مفهوم نخبگی وجود دارد ما 10 درصد از طیف دانش‌آموز و دانشجو را در طیف استعدادهای برتر محاسبه می‌کنیم و تعداد مخاطبان زیادی داریم اما تا کنون 62 هزار نخبه در دایره شناختی بنیاد، شناسایی شده‌اند و این نشان دهنده این است که بنیاد ملی نخبگان باید با دست بلندتری برای شناسایی نخبگان اقدام کند زیرا تعبیر رهبر معظم این است که اگر در جایی استعدادی باشد و به واسطه کوتاهی ما شناسایی نشود، ظلم کرده ایم بنابراین در این حوزه ما دایره شناسایی خود را گسترش خواهیم داد و پس از آن باید برنامه‌ای برای هدایت آن‌ها در نظر گرفته شود.
افقهی در ادامه با تاکید بر لزوم گسترش مفهوم نخبگی گفت: تلاش بنیاد ملی نخبگان این است که مفهوم نخبگی را در حوزه‌های مختلفی از جمله نخبه هنری، ادبی، صنعتی، اقتصادی و تجاری افزایش دهد تا با شناسایی، از آن‌ها تکریم شود و در زمینه الگوسازی از ایشان نیز بهرمندی صورت گیرد. همه این اقدامات نیازمند آئین‌نامه‌هایی است که در حال تنظیم و تدوین است و به زودی اعلام خواهند شد.
 
دغدغه جدی رئیس‌جمهوری نسبت به حوزه نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان سپس با اشاره به برخی برنامه های بنیاد ملی نخبگان گفت: شخص رئیس جمهور نسبت به حوزه نخبگان، دغدغه جدی دارند و به صورت پیوسته از بنیاد ملی نخبگان این امر را پیگیری می‌کنند، تلاش ما این است تا منابع لازم را تامین کنیم اما طبیعتا نیازمند برخی حمایت‌های قانونی و بالادستی هستیم.
 
وی ادامه داد: همچنین مقرر شده، سهم نخبگان در اقتصاد کشور در احکامی که بناست در برنامه هفتم توسعه به تصویب برسد، افزایش پیدا کند. اهتمام جدی نیز به بهرمندی بیش از پیش از مجمع خیران وجود دارد و در حال حاضر زمینه‌های خوبی در برخی از استان‌ها در این خصوص ایجاد شده است.
 
تمرکززدایی، سبب معرفی ظرفیت‌های متفاوت استانی به مسوولان می‌شود
 
در بخش دیگری از این نشست، فرشاد سلیمانی معاون توسعه بنیاد ملی نخبگان نیز گفت: امسال به فراخور برگزاری رویداد جایزه مصطفی در اصفهان تصمیم گرفتیم نشست روسای بنیادهای نخبگان استانی را در نیز حاشیه این برنامه برپا کنیم تا درباره مسائل نخبگان و سیاستگذاری‌های این حوزه، بحث و تبادل نظر صورت بگیرد.  
سلیمانی درباره اهمیت برگزاری همزمان جایزه مصطفی(ص) و نشست سالانه بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: ما، مسوولان استانی بنیاد ملی نخبگان را هر سال دو بار کنار هم جمع می‌کنیم، اما امسال این نشست در حاشیه جایزه مصطفی(ص) در اصفهان برگزار شد.
وی گفت: جایزه مصطفی به نخبگان جهان اسلام تعلق می‌گیرد و یکی از وظایف بنیاد ملی نخبگان نیز شناسایی نخبگان و سرآمدان دنیا است.
 
ضرورت الگوگیری از سرآمدان جهان اسلام
سلیمانی اضافه کرد: جایزه مصطفی(ص) به افراد سرآمدی تعلق می‌گیرد که الگویی برای نخبگان دیگر بخش‌ها هستند؛ بنابراین بدنبال این بودیم تا از این ظرفیت استفاده و در حاشیه برگزاری این رویداد، مسائل نخبگان، نحوه شناسایی آنها و الگوگیری از سرآمدان جهان اسلام را نیز بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه برگزاری این جایزه در اصفهان که یکی از قطب‌های فرهنگی کشور است، یک فرصت خوب محسوب می شود، گفت: تلاش می‌کنیم تا اینگونه برنامه‌ها را از تهران خارج کنیم بخصوص اینکه از مزیت‌های تمرکززدایی این است که ظرفیت‌های متفاوت استان‌ها به مسوولان معرفی می‌شود.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه های محتوا,SlideShow,گفتگو,یادداشت
  • کد خبر : 167504
کلمات کلیدی